onsdag, september 20, 2006

Robotar som servicepersonal – mindre lyckat experiment

Robotar kan bygga bilar, gå i trappor och det finns japanska robothundar som kan spela fotboll. På bøfhuset har man också sedan länge haft robotar som steker bøf, och det har fungerat bra. Nu har man tagit steget ut och experimenterar med robotar i servicen men det har visat sig fungera mindre bra. Varför då? En anledning är därför att när de ställs inför en uppgift de inte är programmerade att kunna utföra, nickar de bara jakande. Man får inget felmeddelande. De säger inte ”Nej det kan jag inte göra”. Det skulle robotarna kunna göra om de bara var programmerade till det. Så är det dock inte pga att det är för svårt att förutse alla tänkbara situationer, och robotarna hade blivit tvungna att neka för många önskemål.

Låt mig dela med mig av några självupplevda exempel.

Exempel 1
Robotarna har olika sektioner inne på bøfhuset. En robot som har hand om bord nummer 10-20 kan inte ge exempelvis bord nummer 15 service. Frågar man en robot som inte jobbar i sektionen där man sitter om man kan få lov och beställa säger de ”Ja det går bra” och tomma i blicken fortsätter de bara fram till sin egen sektion utan åtgärd.

Exempel 2
Om man vill sitta på sitt favoritbord och ens favoritbord ligger på en avstängd sektion, går inte detta att lösa därför att sektionen är stängd. Om man i det läget väljer att vara lite påstridig och säger att man har varit på bøfhuset minst 15 gånger den senaste månaden och påpekar att det är viktigt för en att sitta vid sitt favoritbord och frågar varför det inte går att ordna?Då får man ett ”För att jag är hård” till svar. Detta är ju som hämtad från den populära robotfilmen Terminator 2 med Arnold Schwarzenegger som ju är hård. Man behöver inte vara ett geni för att förstå att man råkat ut för en robot.




Exempel 3

Vi vill ha en ballong.
Fungerar

Vi vill ha en ballong där det står fredagsbøf på som vi har bett om när vi gjorde vår bordsreservering där vi också påpekade att vi ville sitta vid vårt favoritbord 807!
Fungerar inte




Exempel 4
-Ursäkta men, jag skulle vilja ha en halv liter isvatten. Fick du med det? Alltså en halv liter isvatten? Ja, okej vad bra att du fick med det. Inte ett 40cl-glas utan era större pintglas. Ok?
- Japp det ordnar vi.

Fungerar inte